Universiteiten verwelkomen Nationale Technologiestrategie

Actueel

Laatst bijgewerkt op
Apparatuur WUR

Lijst met sleuteltechnologieën daagt alle wetenschapsgebieden uit om bij te dragen 


De Nationale Technologiestrategie (NTS), vrijdag gepresenteerd door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, gaat de komende jaren richting geven aan het Nederlandse innovatiebeleid. De Nederlandse universiteiten zien er naar uit: “De Nationale Technologiestrategie is een duidelijke vraag vanuit onze overheid om bij te dragen aan een innoverend en welvarend Nederland. De Nederlandse universiteiten dragen daar natuurlijk graag aan bij met hun onderzoek. En hoewel het een ‘technologiestrategie’ heet, heb je natuurlijk álle wetenschapsgebieden nodig om de ambities van de NTS waar te maken. Die handschoen nemen we op!”, aldus Jouke de Vries, voorzitter van UNL.

Contact

Nederland is een vooraanstaand innovatie- en kennisland. De Nederlandse kennissector behoort tot de beste ter wereld en ons land scoort al jaren zeer hoog in internationale indexen voor innovatie. Dat is belangrijk: innovatie draagt bij aan onze welvaart, maar vermindert ook onze afhankelijkheid van andere landen. De Nederlandse kennissector is op die manier ook belangrijk voor de strategische autonomie van Europa. Om deze vooraanstaande positie te consolideren en verder uit te bouwen, heeft het ministerie van Economische Zaken en Klimaat een Nationale Technologiestrategie opgesteld. Deze agenda omvat een tiental onderzoeks- en innovatiegebieden die essentieel zijn voor de strategische autonomie en waarin Nederland tot de wereldtop behoort, of op korte termijn kan behoren. De NTS is een belangrijk hulpmiddel bij het maken van scherpe keuzes voor extra investeringen in R&D en het ontwikkelen van beleid. 

 

Universiteiten van Nederland verwelkomt deze leidraad. “De Nederlandse universiteiten hebben veel bij te dragen aan de Nationale Technologiestrategie”, zegt UNL-voorzitter Jouke de Vries. “Natuurlijk denk je bij een technologiestrategie direct aan de technische universiteiten en de exacte wetenschappen. Maar de grote transities zijn niet mogelijk zonder de bijdrage van sociale en geesteswetenschappen. Wij gaan heel graag met álle partners – kennisinstellingen, overheid en bedrijfsleven – de uitdaging aan om onze positie als leidend kennisland te verstevigen.”  

 

Daarvoor is het wel nodig dat de politiek zich hard blijft maken voor investeringen in kennis en innovatie. Een strategisch autonoom en duurzaam welvarend Nederland krijgen we niet voor niets. We blijven de politiek daarom oproepen om vast te houden aan de norm om 3% van ons BBP aan onderzoek en ontwikkeling te besteden en de rol van internationaal talent niet te veronachtzamen.