De Digitale Samenleving


Digitale informatietechnologie dringt steeds sneller en dieper door in de maatschappij. Nog even en iedereen en alles is permanent via het Internet met elkaar verbonden. Nu al is duidelijk dat vergaande digitalisering bijna elk aspect van de samenleving radicaal gaat veranderen, niet alleen in Nederland maar wereldwijd.

Nederland is een compact, hoogontwikkeld, goed georganiseerd land met uitstekende fysieke en digitale infrastructuren. Het wetenschappelijk onderzoek aan onze universiteiten is over de volle breedte van hoog niveau. Onze onderzoekers zijn bovendien zeer ervaren in het oversteken van grenzen tussen disciplines en instituten. Die bijzondere combinatie van eigenschappen geeft Nederland een unieke kans: wereldwijd voorop te lopen in het creëren van goede aansluitingen tussen digitale technologie en mensen en hun samenlevingen.

De Nederlandse universiteiten gaan de komende jaren samen optrekken in de richting van dat gemeenschappelijke einddoel. Ze zullen de bestaande rijkdom aan onderzoek op dit terrein meer dan nu bundelen en toespitsen op een helder gezamenlijk profiel. Samen met andere kennisorganisaties, het bedrijfsleven en de overheid, in het verlengde van de Nationale Wetenschapsagenda, willen ze investeren in vernieuwend onderzoek. Zo kan Nederland over tien jaar op de wereldkaart staan als pionier in mensgerichte informatietechnologie.

Nieuwsbrief

Aanmelden

 

Laatst verschenen:

Nummer 1

 

Q&A

Q&A propositie 'De Digitale Samenleving'

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                

 

Nederland gidsland en proeftuin voor digitale samenleving


Universiteiten roepen gezamenlijk op tot nationaal initiatief.

Persbericht

 

De Digitale samenleving (PDF)

  

Propositie

 

E-zine Digitale Samenleving:
van ambitie naar aanpak


VSNU-voorzitter Karl Dittrich lanceerde tijdens de Avond van Wetenschap en Maatschappij samen met staatssecretaris Sander Dekker het e-zine Digitale Samenleving van de VSNU.

E-zine

 

VSNU-Café: De Digitale samenleving

Tijdens het VSNU-Café op 27 september gingen politiek, overheid, bedrijfsleven en wetenschap met elkaar in gesprek over de vraag hoe ze invulling aan de digitale samenleving kunnen geven.

 

 

VSNU-Café

 

 

Brede coalitie roept kabinet op tot meer actie rond digitalisering


Een brede coalitie van bijna dertig bedrijven, maatschappelijke organisaties en kennisinstellingen, waaronder de VSNU, roepen in een Manifest het kabinet op tot meer actie rond digitalisering.

Persbericht

 

 

 

TXT Radio

De speeches tijdens de Openingen Academisch jaar 2016-2017 van de universiteiten zijn via TXT radio terug te luisteren.

TXT Radio