Print
 
 

Onderzoekskwaliteit


De hoge kwaliteit van het onderzoek van de Nederlandse universiteiten komt tot uitdrukking in de citatie-impactscore van publicaties, de posities op de internationale rankings, de return rates in de Europese kaderprogramma’s en het aantal toekenningen in de European Research Council dat onderzoekers in Nederland verwerven.Citatie-impact

De internationale wetenschappelijke invloed wordt gemeten aan de hand van het aantal keren dat een publicatie wordt geciteerd, de citatie-impactscore. De gebiedsgenormeerde citatie-impactscore (2006–2009) van Nederland is 40 procent hoger dan het wereldgemiddelde, waarmee Nederland op de derde plaats staat achter Zwitserland en Denemarken. 
Ook de citatie-impactscore van internationale co-publicaties is goed, zoals blijkt uit de figuur.Nederland staat internationaal op een achtste plaats als het gaat om het aandeel internationale co-publicaties, maar die publicaties worden wel zeer goed gewaardeerd. De Nederlandse universiteiten staan wat betreft de citatie-impact van dit type publicaties op de derde plaats na Zwitserland en Denemarken.

Deze sterke internationale positie biedt echter geen garanties voor de toekomst. De hoge kwaliteit en productiviteit van het onderzoek van de Nederlandse universiteiten zijn het gevolg van investeringen uit het verleden en van de efficiëntie van de organisatie van het Nederlandse onderzoek. Het is de vraag of deze positie behouden kan worden met afnemende investeringen.
Daar is ook gesteld dat het twijfelachtig is of Nederland deze positie naar de toekomst toe kan behouden.Standard Evaluation Protocol

De evaluaties van wetenschappelijk onderzoek worden uitgevoerd met het Standaard Evaluatie Protocol (SEP) ontwikkeld door KNAW, NWO en VSNU. Het huidige SEP functioneert voor de periode 2009-2015.

De drie organisaties hebben het initiatief genomen tot een tussenevaluatie van het huidige SEP. Ervaringsdeskundigen, bestuurders en onderzoekers gaan met elkaar in gesprek om een nieuw protocol te ontwikkelen dat bijdraagt aan de versterking van de kwaliteit van het onderzoek. In dit traject zijn naast de drie partijen ook het Rathenau-Instituut en CHEPS betrokken.