Onderzoek en Nederland

 

Nederlandse onderzoekers presteren op topniveau: hun productiviteit en citatie-impact scores zijn consequent hoger dan de wereldgemiddelden. Nederlandse onderzoekers publiceren veel met buitenlandse collega’s en zijn succesvol in het verwerven van Europese onderzoeksgelden. Dit leidt tot een uitstekende positie van de Nederlandse universiteiten in internationale rankings: bij de top 1% van de wereld.

 

Kwaliteitszorg onderzoek

De evaluaties van wetenschappelijk onderzoek worden uitgevoerd met het Standaard Evaluatie Protocol (SEP) ontwikkeld door KNAW, NWO en VSNU. Het huidige SEP functioneert voor de periode 2015-2021.

Kwaliteitszorg onderzoek

 

Wetenschappelijke integriteit

De universiteiten hechten veel waarde aan integriteit en de ethische aspecten van wetenschappelijk onderzoek en onderwijs. 

Integriteit

Nationaal Plan Open Science

Karl Dittrich tekent samen met negen kennispartners het Nationaal Plan Open Science dat een impuls zal geven aan open science in Nederland.

 

Nationaal Plan Open Science

 

Dierproeven

De Nederlandse universiteiten snappen de zorgen in politiek en maatschappij over het gebruik van proefdieren in wetenschappelijk onderzoek; daarom werken zij aan vermindering, verfijning en vervanging van dierproeven.

Dierproeven

 

Topsectoren

Het kabinet wil topsectoren waarin Nederland wereldwijd uitblinkt, nog sterker maken. Om dat te bereiken, werken overheid, bedrijfsleven, universiteiten en onderzoekscentra samen aan kennis en innovatie.

Topsectoren

 

Dossier Promotiestudent


De promotiestudent: uitwerking differentiatie in het promotiestelsel.

Promotiestudent