Print
 
 

Radboud Universiteit

 

De Radboud Universiteit werd in 1923 opgericht in Nijmegen, de oudste stad van Nederland. Voor velen geldt de Nijmeegse campus, een voormalig landgoed met moderne universiteitsgebouwen, als de mooiste en groenste van heel Nederland. De Radboud Universiteit vormt een hechte gemeenschap. Sociale en persoonlijke contacten en samenwerking spelen op de campus een grote rol.

 

Het onderzoeks- en onderwijsprogramma aan de Radboud Universiteit bestrijkt een scala van vakgebieden binnen de geesteswetenschappen, de sociale wetenschappen, de natuurwetenschappen en de medische wetenschappen. Een van de sterke punten van de Radboud Universiteit, zowel vanuit nationaal als internationaal perspectief, is het interdisciplinaire onderzoek en onderwijs.

 

Een goed voorbeeld daarvan is het interdisciplinaire vakgebied van cognitieve en neurologische wetenschappen, dat in Nijmegen is gekoppeld aan linguïstisch onderzoek. Het Instituut voor Moleculen en Materialen en het Centre for Molecular Life Sciences werken nauw samen aan interdisciplinair onderzoek rond de as van molecuul naar mens – van het ontwerp en de synthese van moleculen tot preklinische tests, diagnostiek en behandeling.

 

Naast de goed geoutilleerde studiefaciliteiten en collegezalen, de geavanceerde laboratoria en apparatuur, de geautomatiseerde bibliotheken en computernetwerken beschikt de Radboud Universiteit over haar eigen bètacampus, waar experimentele technieken van wereldklasse samenkomen.

 

Zo biedt de bètacampus onderdak aan een High Field Magnet Laboratory (HFML), waarvan er op de hele wereld maar vier te vinden zijn, het Nuclear Magnetic Resonance Laboratory (NMRL), het Trace Gas Laboratory (TGL) en het NanoLab Nijmegen, een uniek centrum voor hogeresolutiespectroscopie van functionele moleculen en materialen.