Print
 
 

Universiteit Leiden

 

De Universiteit Leiden is een internationaal georiënteerde onderzoeksintensieve universiteit die middenin de maatschappij staat. De universiteit biedt een ruime keuze aan bachelor- en masterprogramma’s en een University College in Den Haag: een internationaal honours programme gericht op Global Challenges. De internationale reputatie van de Universiteit Leiden blijkt uit haar prominente positie op verschillende ranglijsten van universiteiten in Europa en wereldwijd.

 

De Leidse universiteit was in 2002 oprichter van de League of European Research Universities (LERU), een verbond van 21 Europese onderzoeksuniversiteiten.

 

De Universiteit Leiden, opgericht in 1575 en daarmee de eerste universiteit in Nederland, heeft meerdere grote wetenschappers voortgebracht die haar wereldwijde bekendheid hebben gegeven. Vier Leidse wetenschappers kregen de Nobelprijs: Kamerlingh Onnes (Natuurkunde), Hendrik Antoon Lorentz en Pieter Zeeman voor hun onderzoek naar optische en elektronische verschijnselen en de fysioloog Willem Einthoven.

 

In 2010 kregen drie Leidse wetenschappers de Spinozapremie: Naomi Ellemers, hoogleraar Sociale psychologie van de organisatie, Marijn Franx, hoogleraar sterrenkunde, en Ineke Sluiter, hoogleraar Griekse taal en cultuur. Van de 59 Spinozapremies die sinds 1995 zijn toegekend gingen er 16 naar Leidse wetenschappers.