Print
 
 

Universiteit Leiden

 

De Universiteit Leiden is een internationaal georiënteerde onderzoeksintensieve universiteit die middenin de maatschappij staat. De universiteit biedt met zeven faculteiten een ruime keuze aan bachelor- en masterprogramma’s en een University College in Den Haag: een internationaal honours programme gericht op Global Challenges. De internationale reputatie van de Universiteit Leiden blijkt uit haar prominente positie op verschillende ranglijsten van universiteiten in Europa en wereldwijd.
 
De Leidse universiteit was in 2002 mede-oprichter van de League of European Research Universities (LERU), een verbond van 21 Europese onderzoeksuniversiteiten.
 
De Universiteit Leiden, opgericht in 1575 en daarmee de eerste universiteit in Nederland, heeft meerdere grote wetenschappers voortgebracht die haar wereldwijde bekendheid hebben gegeven. Vier Leidse wetenschappers kregen de Nobelprijs: de natuurkundigen Kamerlingh Onnes (Natuurkunde), Hendrik Antoon Lorentz en Pieter Zeeman voor hun onderzoek naar optische en elektronische verschijnselen en de fysioloog Willem Einthoven. In totaal ontvingen 15 onderzoekers/medewerkers en alumni van de Leidse universiteit een Nobelprijs.
 
In 2010 kregen drie Leidse wetenschappers tegelijkertijd de Spinozapremie: Naomi Ellemers, hoogleraar Sociale psychologie van de organisatie, Marijn Franx, hoogleraar sterrenkunde, en Ineke Sluiter, hoogleraar Griekse taal en cultuur. Van de 81 Spinozapremies die van 1995 tot en met 2016 zijn toegekend gingen er 19 naar Leidse wetenschappers.