Print
 
 

Aantal ingeschreven studenten

 

Totaal aantal ingeschreven studenten

Ingeschreven studenten per universiteit

Ingeschreven internationale studenten

 

 

Totaal aantal ingeschreven studenten

 

Op 1 oktober 2020 stonden er 327.300 studenten ingeschreven bij een bachelor- of een masteropleiding; een groei van 7,9% ten opzichte van studiejaar 2019/’20. Dit recordaantal is vooral een effect van meer instroom in vooral bacheloropleiding  en minder uitval onder eerstejaars bachelors.

 

In het studiejaar 2019/’20 is 6% van de eerstejaarsstudenten direct afkomstig van het vwo na 1 jaar gestopt met studeren. Dat was in voorgaand studiejaar nog zo’n 8% (voor toelichting zie pagina Bachelorfase: status na 1 jaar).

 


 


Toelichting: In 2012 was er sprake van “dipje” in de studentenpopulatie. Dit was een gevolg van de snelle uitstroom in het wetenschappelijk onderwijs, toen er sprake was van de invoering van de zogenaamde “langstudeerboete”, een boete voor studenten die meer dan één jaar langer over hun studie deden. Dit heeft veel studenten de motivatie gegeven om snel af te studeren. Overigens is de langstudeerboete is een paar maanden na invoering met terugwerkende kracht afgeschaft.

 

Raadpleeg de downloadbare tabellen voor cijfermatige informatie in tabelvorm.

 

 

 

Aantal ingeschreven studenten per universiteit

 

De Universiteit van Amsterdam is al geruime tijd de grootste universiteit van Nederland. Op de voet gevolgd door de Universiteit Utrecht en de Rijksuniversiteit Groningen. Overigens geldt voor de meeste universiteiten dat zij de laatste jaren zijn gegroeid in studentenomvang.

 

In onderstaande visual laat in absolute aantallen de volgorde van grootte zien. Het is mogelijk te filteren om zo te ontdekken: welke universiteit heeft het grootste aantal bachelor- of masterstudenten? Welke universiteiten is de grootste binnen een bepaalde sector/HOOP-gebied? En welke universiteit heeft de meeste vrouwelijke studenten?

 

 

 


Ingeschreven internationale studenten

 

Het aantal internationale studenten in het Nederlandse wetenschappelijk onderwijs groeit gestaag. In studiejaar 2020/’21 staan er op peildatum 1 oktober 70.248 internationale studenten ingeschreven bij een bachelor- of masteropleiding aan een Nederlandse universiteit. Dit is een toename van 13%. In studiejaar 2020/’21 maken internationale studenten 21,5% uit van de totale universitaire studentenpopulatie.
 
Van het totale aantal internationale studenten komt 71,8% uit landen behorende tot de Europese Economische Ruimte (EER). 
Het Verenigd Koninkrijk wordt in studiejaar 2020/’21 gerekend tot de groep EER. Studenten die vóór 31 december 2020 ingeschreven stonden bij een Nederlandse hoger onderwijsinstellingen, mochten onder EU-regels inschrijven voor het onderwijs;
 
4,7% van de groep Internationale studenten is afkomstig van buiten de EER; 23,4% is afkomstig van buiten Europa (voor aantallen: zie onderstaande grafiek). Van een klein percentage internationale studenten is de herkomst onbekend.

 
 
Laatst bijgewerkt op 3-2-2021