Print
 
 

Nieuwsberichten

VSNU positief over perspectief minister op (open) online onderwijs

Minister Bussemaker heeft met haar onomwonden steun voor (open) online onderwijs als aanvulling op het huidige onderwijsaanbod een belangrijk signaal afgegeven. Haar brief aan de Tweede Kamer maakt duidelijk dat zij de ontwikkeling van (open) online onderwijs ziet als een katalysator voor kwaliteit in verscheidenheid. Universiteiten zijn al jaren actief bezig met de ontwikkeling van open onderwijs en zijn positief over de ruimte die de minister biedt om (open) online onderwijs goed in te passen in de door hen gekozen profilering.


Voor de universiteiten ligt de kern van de ontwikkeling van (open) online onderwijs in het verder versterken van de kwaliteit van het onderwijs. Daarnaast biedt het universiteiten de mogelijkheid om verschillende groepen, waaronder aanstaande studenten, internationale studenten en werkend-lerende, specifiek en beter toegankelijk onderwijs aan te bieden.


De universiteiten zijn positief over de opening die de minister biedt om waar nodig belemmeringen in bestaande wet- en regelgeving weg te nemen. De ontwikkeling van (open) online onderwijs zal de komende jaren verder doorzetten. Hoe zich dit precies zal ontwikkelen en welke effecten dit heeft op het onderwijs en studenten is nog onduidelijk. De ambitie van de minister om studiepunten toe te kennen aan online onderwijs deelt de VSNU, maar een halfjaar om dit te realiseren is wellicht wat optimistisch.