Print
 
 

Nieuwsberichten

Student Wageningen University wint prijs beste bacheloronderzoek

Persbericht

Student Research Conference 2014: Studenten laten zien wat goed bachelor onderzoek is

Martin Sikma, student van de Wageningen University, wint de Student Research Award 2014! Minister Bussemaker reikte deze prestigieuze prijs zojuist uit: dé prijs voor het beste bacheloronderzoek van Nederland en Vlaanderen. Het onderzoek van Sikma naar transport van massa in wolken, zoals vocht en chemicaliën, werd door alle reviewers eensgezind als excellent beoordeeld. De jury bestond onder andere uit Karel Luyben (Rector Magnificus TU Delft) en de winnares van 2013, Christine Verbeke.


De Student Research Conference is een jaarlijks terugkerend evenement dat bacheloronderzoek in de schijnwerpers zet. Voor deze vijfde editie van de SRC was de TU Delft gastheer. Met de conferentie, een initiatief van de Roosevelt Academy en de Vereniging van Universiteiten (VSNU), wordt bacheloronderzoek breder zichtbaar gemaakt en krijgen studenten de kans om een dag te proeven van het leven van een onderzoeker. VSNU-voorzitter Karl Dittrich: ‘De jury beoordeelde de kwaliteit van de bacheloronderzoeken dit jaar wederom als zeer hoog. Onderzoeken zijn zelfstandig uitgevoerd en erg innovatief. Deze studenten zijn een aanwinst voor de onderzoekswereld.’
                                                                              
Onder leiding van Henk Meijer, hoogleraar Computing Science aan de Roosevelt Academy, en Imre Horvath, professor of Cyber-Physical System Development aan de TU Delft, beoordeelde een commissie van 45 hoogleraren de afgelopen maanden 95 inzendingen. Daaruit werden 67 studenten geselecteerd die afkomstig zijn van alle Nederlandse universiteiten, Vlaamse universiteiten en hogescholen. De onderzoeken komen vanuit allerlei disciplines, van Neurologie en Dierecologie tot Bestuurskunde en Theologie.

De awards
De Student Research Award is dé prijs voor het beste bacheloronderzoek in Nederland en Vlaanderen en heeft een waarde van €1.500,-. Deelname aan de Student Research Conference kan leiden tot mooie nieuwe kansen, zoals de winnaar van vorig jaar, Christine Verbeke, ondervond die haar onderzoek mocht bespreken met Koning Willem Alexander. Dankzij haar onderzoek naar hernieuwbare energiebronnen kreeg zij verschillende aanbiedingen van werkgevers. Dit ondervond ook Rogier Wildeboer, winnaar van 2012. Hij houdt zich bezig met de doorontwikkeling van fotografie, zodat diagnoses van bijvoorbeeld borstkanker eerder gesteld kunnen worden.


Een eervolle vermelding gaat dit jaar naar Femke van der Wilt van de Vrije Universiteit te Amsterdam. Zij deed onderzoek naar genderverschillen tussen kinderen in de voorschoolse leeftijd op het gebied van communicatie en de invloed daarvan op acceptatie door leeftijdsgenoten. De eervolle vermelding heeft een waarde van €1.000,-. De publieksprijs voor de beste wetenschappelijke poster is uitgereikt aan Jessica Aernoudt, Nick Smits en Yentle Pauwel van de Universiteit van Gent voor hun onderzoek naar schoon zwembadwater.
Volgend jaar ligt de projectleiding van de Student Research Conference in handen van ScienceWorks. Gezamenlijk met de VSNU zullen zij de traditie voortzetten.

Einde bericht