Print
 
 

Het Onderwijsfestival: over meelwormen, wandelschoenen en onderwijsinnovaties

01-06-2018

 

De VSNU blogt! Door middel van korte verslagen bieden we een inkijkje in de werkzaamheden van de Vereniging van Universiteiten. Deze week het woord aan onze beleidsadviseurs Simone Endert, Rianne Kouwenaar en Lise Koote. Zij schrijven over het VSNU Onderwijsfestival.

 

Op 24 mei is het dan eindelijk zo ver: het VSNU Onderwijsfestival! Met wat lichte spanning of vooral veel enthousiasme (afhankelijk wie je dit vraagt) komen wij als driekoppige organisatie ’s ochtends aan op de campus van Wageningen University & Research. De lucht is strakblauw en de zon schijnt. Om ons heen overal high tech campusgebouwen van de, dit jaar, honderdjarige universiteit. De perfecte setting om met pakweg 400 beleidsmakers, docenten, studenten en andere betrokkenen uit te wisselen over de nieuwste innovaties in het academisch onderwijslandschap. Wij hebben zin in dit onderwijsfeest. Let’s go!

 

Docentprofessionalisering en waarderen van onderwijsprestaties 
We beginnen de dag met wat kleine ‘opstartuitdagingen’: ondanks de hypermoderne zaal blijken onze technische wensen ingewikkelder dan gedacht. Dankzij stalen zenuwen van met name Lise en een toegewijde Wageningse technicus werkt alles om vijf voor half elf perfect. Precies op tijd voor het startschot om half elf van de energieke dagvoorzitter Rogier Elshout.

 

Het openingsprogramma richt zich op docentprofessionalisering. Met de presentatie van het rapport “De BKO en daarna(ast)” en een inspirerende keynote van onderwijsconsultant Ruth Graham, heeft het festival een vliegende start. Ruth vertelt over een framework voor het waarderen en belonen van academische onderwijsprestaties. Uit de hoeveelheid gesprekken van Ruth met deelnemers die dag, blijkt dat het een uitstekende keuze was haar een podiumplek te bieden. Ongetwijfeld: to be continued.

 

De showcases van de universiteiten 

Na de plenaire opening is het tijd voor een serie van drie workshoprondes. Van het optimaal inzetten van instructiefilmpjes tot een demonstratie van een HoloLens voor medische colleges; de universiteiten trekken alles uit de kast om elkaar in dertig workshops en drie debatten te inspireren. Al snel is het tijd voor het volgende festivalspektakel: de lunch inclusief festivalmarkt! De campuswandelgids beleeft daarbij een feestelijke lancering – uiteraard gevolgd door een wandeling. 

 


En, terwijl de deelnemers over de festivalmarkt lopen, is het voor ons alweer tijd om de techniek (live meekijken in een Virtual Reality omgeving op het podium) voor het afsluitende programma te testen. En niet te vergeten: we zien ook toe op goede hoeveelheden gembershots voor iedereen. Met deze opkikker met de kracht van een driedubbele espresso, is iedereen klaar voor het slotstuk.

 

Education & Tech 
De dag wordt afgesloten door keynote Farshida Zafar, onderwijsinnovator aan de Erasmus Universiteit. Digitale onderwijsinnovatie kan wat haar betreft niet snel genoeg gaan. Maar we moeten wel kritisch kijken naar de didactische meerwaarde van technische snufjes. Het woord ‘fearlessness’ laat ze meerdere malen vallen. Het is duidelijk: Farshida is een docent met lef.

 

Ingeluid door een passend slotwoord van de dagvoorzitter is het tijd voor de netwerkborrel. De hapjes met meelworm zijn opmerkelijk lekker – als je de worm wegdenkt. Terwijl we als laatste de universiteit verlaten, kijken we elkaar met een grote glimlach aan en ook even omhoog. Nog steeds die stralende zon en strakblauwe lucht. Wat een dag.

 

Dank Wageningen voor de prachtige setting, dank deelnemers voor alle energie en dank alle helpende handen voor jullie bijdragen. Het was een berg werk – en bovenal: het was een feest!

 

Bekijk hier de foto’s en de aftermovie van het Onderwijsfestival of luister de keynotes terug!