Nieuwsberichten

Nederlandse universiteiten en Elsevier: huidig akkoord verlengd met zes maanden

Nederlandse universiteiten en Elsevier: huidig akkoord verlengd met zes maanden

De Vereniging van Universiteiten (VSNU) en information analytics business Elsevier verlengen de huidige overeenkomst met zes maanden. Deze zes maanden worden gebruikt om de onderhandelingen voort te zetten. De VSNU zet zich tijdens de onderhandelingen in voor de commitment 100% open access in 2020, zoals beschreven in het Nationaal Plan Open Science. 

 

De afgelopen maanden zijn gesprekken gevoerd over open science, hoe de huidige licentie-overeenkomst past in een toekomstige open science infrastructuur en de implicaties van Plan S. De verlenging van de huidige overeenkomst met zes maanden maakt het mogelijk om de gesprekken voort te zetten. 

De huidige overeenkomst met Elsevier eindigt op 31 december 2018. Tijdens de verlenging van zes maanden zal toegang worden gecontinueerd onder de huidige voorwaarden. De VSNU en Elsevier verlengen ook hun “gold OA” pilot, met een uitbreiding naar de open access tijdschriften van Elsevier. Meer informatie over de overeenkomst staat hier

 

Over open access en de VSNU

Met wetenschappelijke uitgevers worden afspraken gemaakt over de abonnementsgelden voor wetenschappelijke tijdschriften namens alle Nederlandse universiteiten. De VSNU onderhandelt namens de Nederlandse universiteiten met deze uitgevers. Universiteiten willen de afspraken over de abonnementen alleen verlengen onder de voorwaarde dat uitgevers voor 100% open access gaan. De VSNU gaat de komende maanden verder in onderhandeling. De verlenging wordt gebruikt in de gedeelde verwachting dat er een toekomstbestendige overeenkomst bereikt kan worden. Zodra er nieuwe ontwikkelingen zijn meldt de VSNU dit. Klik hier voor meer informatie over open access.