Nieuwsberichten

Britse en Nederlandse universiteiten blijven ook na de Brexit intensief samenwerken

Britse en Nederlandse universiteiten blijven ook na de Brexit intensief samenwerken

 

De universiteiten in Nederland en het Verenigd Koninkrijk willen ook na de Brexit nauw blijven samenwerken. Dat maken universiteitenkoepels VSNU en Universities UK vandaag kenbaar door het ondertekenen van een gezamenlijke verklaring. Hierin roepen zij de Nederlandse en Britse overheid op afspraken te maken die goede samenwerking, zoals het uitwisselen van personeel en studenten, mogelijk blijven maken.

VSNU-voorzitter Karl Dittrich: “Het behoud van de nauwe samenwerking tussen Britse en Nederlandse universiteiten is cruciaal. Niet alleen voor de betrokken studenten en wetenschappers, maar zeker ook voor de ontwikkeling van nieuwe wetenschappelijke kennis.” In de vandaag ondertekende verklaring hebben VSNU en UUK afgesproken een aantal concrete acties te ondernemen gericht op het stimuleren van de samenwerking. Zo zullen zij volgend jaar een dag organiseren waarop universiteiten en onderzoeksfinanciers uit beide landen samenwerkingsverbanden kunnen verkennen.

VSNU en UUK doen in de verklaring daarnaast een oproep aan de Britse en Nederlandse overheid. Gezien de Brexit zijn er nieuwe afspraken nodig die het eenvoudig houden om studenten en wetenschappers uit te wisselen. Ook moet het mogelijk blijven om samen te werken aan door de EU gefinancierde onderzoeksprojecten. Voorzitter van UUK International Professor Sir Steve Smith: “International research collaboration through the EU Framework Programmes is essential, not only for universities, but also for our societies as a whole. These programmes allow the best researchers from all over Europe to cooperate and tackle grand societal challenges. Challenges that could not be addressed on a national level, such as developing cures for rare diseases. The Netherlands is one of UK’s most frequent collaborating partners in research, and continuing that level of collaboration is crucial for our institutions.” 

Open academische cultuur behouden

Zowel de Britse en Nederlandse universiteiten behoren tot de wereldtop. Dit is mede te danken aan de open academische cultuur en hoge mate van internationale samenwerking tussen beide landen. Zo werken Nederlandse en Britse kennisorganisaties samen in ruim 1.000 projecten binnen het Europese onderzoekspogramma Horizon 2020. Ruim 1.600 Nederlanders werken aan Britse universiteiten en ruim 400 Britse wetenschappers aan Nederlandse universiteiten Bijna 3.500 Nederlandse studenten volgen een studie in het VK, terwijl ruim 2.000 Britten staan ingeschreven voor een studie in Nederland. Dit is nog exclusief de 3.000 Exchange studenten die jaarlijks de Noordzee oversteken. Het is een belangrijke taak voor allen die betrokken zijn bij Brexit om deze waardevolle samenwerking mogelijk te blijven maken.