Print
 
 

De ervaringen van een winnares

 

Christine Verbeke won de SRC met haar onderzoek naar toekomstige energiebronnen. Lees hieronder haar reactie op enkele vragen over haar persoonlijke interesses en haar ervaringen als onderzoeker en winnares van de SRC 2013. 

 

Kun je wat over jezelf en je interesses vertellen?
Sinds jonge leeftijd heb ik een interesse voor wiskunde en sterrenkunde. Vandaar ben ik een bachelor TWIN Natuur- en Wiskunde begonnen aan de Universiteit Utrecht. Ik werd tevens geselecteerd voor het honoursprogramma en behaalde vorig jaar mijn dubbele bachelordiploma. Momenteel studeer ik voor een master Astrophysics aan de KU Leuven. In mijn vrije tijd ga ik vaak hardlopen, ik houd ook van muziek maken.


Wat was de inhoud van jouw onderzoek?
De energie die we van hernieuwbare energiebronnen krijgen, wordt vaak opgewekt op tijdstippen dat deze niet nodig zijn en dit soort energie is ook heel erg onregelmatig (denk daarbij aan zonnepanelen en slecht weer).  Daarbovenop is de CO2-concentratie de voorbije decennia enorm gestegen. Bij DIFFER in Nieuwegein zijn ze daarom een onderzoeksgroep gestart die aan de hand van plasma een handige manier zoekt om energie die we van deze hernieuwbare bronnen krijgen, om te zetten in vloeibare brandstoffen, die dan later kan gebruikt worden. Daarbij horen experimenten, maar natuurlijk ook simulaties die nieuwe ideeën kunnen testen, om te zien of deze helpen. Voor mijn bachelor-onderzoek heb ik een simulatiecode geschreven, die een CO2 plasma simuleert, en daarbij kijkt hoe effectief CO2 kan dissociëren naar CO + O, om later met een ander proces deze CO om te zetten in vloeibare brandstof.


Waarom heb jij de Student Research Conference gewonnen?
Een combinatie van factoren: Een sterke paper (ik kreeg erg positieve feedback), een goede presentatie (vertelden na mijn presentatie andere aanwezigen mij) en omdat mijn onderwerp zeer technisch is, heb ik geprobeerd dit zo duidelijk en eenvoudig mogelijk over te brengen naar het publiek toe, in een taal die voor niet-vakspecialisten toch nog te begrijpen was.
Waarom heb je in eerste instantie meegedaan aan de Student Research Conference?
Ikzelf heb de honourtrack van Natuurkunde gevolgd, waarbij ik een heel jaar onderzoek heb gevoerd bij het Instituut DIFFER. Omdat het altijd goed is om ervaring op te doen, heb ik mijn onderzoek ingestuurd voor de Student Research Conference. Op de conferentie zelf was het een erg leerrijke en boeiende ervaring om in contact te komen met studenten uit allerlei andere disciplines, die allemaal met onderzoek bezig zijn geweest.

 

Waarom moeten mensen deelnemen aan de Student Research Conference?
Voor iedereen die een passie heeft voor onderzoek is dit een super leerrijke ervaring. Zowel het proces van het schrijven van de paper (40 pagina’s in 4 pagina’s samenbrengen op een heldere manier is een hele opgave), als daarna de presentaties (nadenken hoe iets technisch uitleggen aan mensen die verder niets van het onderwerp weten). En daarna natuurlijk de conferentie zelf, waar je zoveel nieuwe dingen leert: aan de hand van de mondelinge presentaties, maar ook door posterpresentaties.


Heb je tips aan toekomstige deelnemers?
Het is moeilijk om een onderwerp waar je zoveel tijd en werk in hebt gestoken simpel uit te leggen zodat iemand die er niets van weet, het toch begrijpt en kan navertellen. In dit proces is bij mij enorm veel tijd gekropen, maar dan achteraf horen van mensen dat het ook echt duidelijk was, is dan echt heel geweldig om te horen!


Wat heeft de Student Research Conference voor jou betekend?
Door de Student Research Conference, ben ik met verschillende mensen in contact gekomen, waar ik anders geen contact mee zou gehad hebben. Ik vond het ook super om te zien dat zoveel mensen al zo vroeg met onderzoek bezig zijn! Deze wedstrijd winnen, was voor mij een bevestiging dat onderzoek mij echt ligt! Een speciale, onvoorziene ervaring, was toen ik door koning Willem-Alexander werd uitgenodigd voor de uitblinkerslunch.


Wat doe je nu? En, heeft de Student Research Conference je daarbij geholpen?
Ik heb een aantal aanbiedingen gekregen op academisch vlak, die ik echter niet aangenomen heb, omdat ik reeds met mijn master Astrofysica was begonnen. Echter, na het winnen van de SRC, is duidelijk geworden, dat goede, jonge onderzoekers broodnodig en erg gewild zijn!
Waarom vind je onderzoek doen in de Bachelor belangrijk?
Tijdens mijn bacheloronderzoek heb ik enorm veel geleerd, verschillende mogelijkheden gekregen (zoals een poster presenteren op een conferentie). Dit zijn allemaal ervaringen, waar je veel uit leert en die jonge onderzoekers later enorm kunnen helpen. Jong geleerd, oud gedaan. 


Wat heb je met het gewonnen prijsgeld gedaan?
De voorbije zomer volgde ik een zomercursus in Culham. Deze Summer School sloot prima aan bij mijn bacheloronderzoek en het prijzengeld was prima om de fee te betalen en zo bij te dragen aan mijn verdere vorming. Zoals jullie misschien weten, zijn zomerscholen en conferenties redelijk duur, dus een extra centje was meer dan welkom.


Hoe zie jij je toekomst voor je?
Graag zou ik mijn Master Astrofysica afmaken. Aangezien ik natuurlijk een passie voor onderzoek heb, zou ik daarna enorm graag een PhD doen. Of ik deze binnen de sterrenkunde doe, weet ik nog niet helemaal zeker. Met mijn bacheloronderzoek ben ik uitgekomen bij Plasma Fysica, een vakgebied binnen de fysica waar ik amper iets van wist en dit was een geweldige ervaring, dus misschien ga ik wel weer een kant uit die ik nog niet ken en kan verkennen.


Heb je zelf nog dingen die je wilt vertellen?
Ik had deze prijs nooit gewonnen zonder de steun en input van andere mensen. Zij hebben mij geholpen bij mijn onderzoek en waren belangrijk op mijn pad in de wereld van onderzoek. Ik denk hierbij aan mijn studiebegeleider, Joke van Dijk; mijn honourstrack begeleider, dr. Arjen Vredenberg; mijn promotor, prof. dr. Wim Goedheer en mijn collega’s op DIFFER die stuk voor stuk enthousiaste en fijne mensen waren.