Print
 
 

Veertien baanbrekende innovaties

Erasmus Universiteit Rotterdam: Quantib
Quantib™ ND ondersteunt de radioloog bij het diagnosticeren van dementie en multiple sclerosis. Op basis van machine learning algoritmes meet de software nauwkeurig veranderingen in de hersenen.

 

Maastricht University: Kweekvleeshamburger
Mosa Meat  maakte de eerste kweekvleeshamburger ter wereld, zonder een dier te slachten.

 

Open  Universiteit: Serious games
RAGE ontwikkelt herbruikbare softwarecomponenten waarmee serious games makkelijker, sneller en goedkoper geproduceerd kunnen worden.
 
Radboud Universiteit: MindAffect
MindAffect heeft een unieke methode uitgevonden waarmee totaal verlamde ALS-patiënten weer kunnen communiceren.
 
Rijksuniversiteit Groningen: Nieuwe antibiotica
AGILeBiotics B.V. richt zich op de ontwikkeling van nieuwe antibiotica voor de behandeling van gehospitaliseerde patiënten die zijn geïnfecteerd met multiresistente bacteriën.

 

Tilburg University: Data analytics
Data analytics wordt ingezet voor een betere en veiliger wereld. Algoritmes die het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties effectiever maken zijn daar een voorbeeld van.

 

Technische Universiteit Delft: Hightech loopbrug
Ampelmann maakt de oversteek van een schip naar een boorplatform toegankelijker voor mensen en cargo door het maken van hightech loopbruggen.


Technische universiteit Eindhoven: ImaValve
ImaValve is het resultaat van decennialang fundamenteel onderzoek met als innovatie een levende, lichaamseigen hartklep die een leven lang meegaat. Hierdoor is nog maar één operatie nodig.

 

Universiteit Leiden: NADES
Biologen hebben ontdekt dat vaste stoffen zich soms als vloeistof gedragen. Hierdoor worden meer stoffen oplosbaar in water. Het wordt toegepast in anti-rimpelcrème, geneesmiddelen en kippenvoer.

 

Universiteit Twente: In-air microfluidics
Dankzij In-air microfluidics slagen onderzoekers erin veel sneller microdeeltjes te produceren van hoge kwaliteit. Daarmee maken ze onder andere hoogwaardige cosmetica, medicijnen, en zelfs structuren met levende cellen voor de reparatie van beschadigd weefsel.


Universiteit Utrecht: Een nieuwe behandeling van kanker
αβT-cellen ontworpen met een tumor-specifieke γδT-celreceptor (TEG)’ is een veelbelovende innovatie die kan leiden tot een nieuwe behandeling voor zowel hematologische als solide tumoren.

 

Universiteit van Amsterdam: Sigmascreening
SigmaScreening richt zich op de ontwikkeling van nieuwe innovatieve producten die mammografie en borstkankerscreening verbeteren en bijdragen aan de vroege opsporing van borstkanker. 

 

Vrije Universiteit: (In)zicht bij medicijnontwikkeling
Met de apparatuur die VU spin-off LUMICKS op de markt brengt zien onderzoekers de interactie tussen biomoleculen en kunnen zo betere medicijnen ontwikkelen.
 
Wageningen University: CRISPR-Cas
CRISPR-Cas is een technologie die het mogelijk maakt om erfelijk materiaal van virussen, bacteriën, cellen, planten en dieren op eenvoudige wijze, zeer nauwkeurig en efficiënt te veranderen.