Print
 
 

TU Eindhoven spreekt industrie over toekomst

 

Op 5 juni organiseerde de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) de laatste regiobijeenkomst. In het Ceresgebouw van de universiteit spraken bijna veertig bestuurders met stakeholders uit de industrie over de toekomst van de universiteiten. In zijn welkomstwoord benoemt VSNU-voorzitter Karl Dittrich het overkoepelende thema: ‘Vanavond vragen wij, de universiteiten, de industrie: welke lessen kunnen we leren? Wat zijn uw wensen en verwachtingen?’

 

 

Tijdens de bijeenkomst presenteren drie stakeholders een stelling. Marc Hendrikse, CEO NTS Group en voorzitter Brainport Industries, bijt het spits af. Hij stelt dat universiteiten er voor moeten zorgen ‘dat voldoende studenten kiezen voor studierichtingen waar de industrie behoefte aan heeft.’ Als reactie wijst Egbert-Jan Sol, TNO-directeur high-tech systems and materials, op het specialistische karakter van veel technische studies: ‘studenten moeten multi-disciplinair worden opgeleid in samenspraak met bedrijven.’ René Penning de Vries, voorzitter van de Health Valley, spreekt over het belang van ‘roadmappen’, het plannen voorbij de korte termijn.

De stelling van Simon Bambuch, CEO VDL Enabling Technologies Group, sluit naadloos aan bij deze discussie. ‘In het bedrijfsleven is weinig aandacht voor lange termijn denken,’ meent hij, ‘terwijl fundamenteel onderzoek juist erg belangrijk is voor innovatie.’ Maarten Steinbuch, scientific director 3TU Centre high tech systems, sluit zich hierbij aan: ‘universiteiten moet het lange termijn geweten zijn, verantwoordelijk nemen.’ Maar is de politiek hier klaar voor? En hoe zit het dan met de financiering?

Vervolgens stelt Jaap Schouten, decaan scheikundige technologie, dat de Nederlandse universiteiten ‘te klein’ zijn. Om mee te blijven doen met de grote spelers moeten zij zich overleveren aan samenwerkingsverbanden. De geluiden zijn in eerste instantie twijfelend (‘logge conglomeraten’), maar Hans de Jong, directievoorzitter Philips Electronics Benelux, is positief: ‘studenten kijken al volop over de grenzen.’ De bestuursvoorzitter van de TU/e, Jan Mengelers, ziet deze tendens nu al: ‘De TU/e wordt langzaam een spinnenweb aan verbindingen, een web van instellingen.’

 

De opbrengsten van deze regiobijeenkomst en de eerdere bijeenkomsten in Zwolle, Maastricht en Delft zijn gebundeld in een online magazine dat binnenkort verschijnt. De inzichten worden bovendien ingezet bij de Duin & Kruidbergconferentie op 26 en 27 juni aanstaande.