Print
 
 

Inzage in open access licenties

 

In september 2016 hebben de universiteiten een tweede Wob-verzoek ontvangen aangaande open access. Dit verzoek betrof: “een afschrift te verstrekken van de open access licenties die het afgelopen jaar door uw instelling zijn afgesloten diverse uitgevers zoals Elsevier, Springer, Wiley, Taylor & Francis, ACS, SageKarger, Thieme, Walter de Gruyter, RSC, Emerald en eventuele andere soortgelijke licenties, met als essentie dat de instelling een vooraf vastgesteld bedrag betaalt aan de uitgever in ruil waarvoor de uitgever geaccepteerde wetenschappelijke artikelen van schrijvers verbonden aan uw instelling in gelicentieerde tijdschriften in open access zal publiceren. Mijn verzoek betreft ook alle bijlagen en correspondentie voor zover die van belang kan zijn voor een zakelijke beoordeling van de betreffende licenties.”

Voor dit Wob-verzoek is een vergelijkbare procedure gevolgd als voor het eerste verzoek omtrent inzage in de kosten per uitgeverij. In een artikel in de Volkskrant in december 2016 is een beschouwing gegeven over de beide Wob-aanvragen.

Onderstaand is een overzicht opgenomen van de belangrijkste elementen uit de opgevraagde contracten. Alleen de contracten gesloten tot het moment van de Wob-aanvraag (september 2016) zijn meegenomen.

 

 

 

 

Klik op de afbeelding voor een grotere weergave
 


De volledige teksten van de contracten zijn hieronder te vinden: