Print
 
 

U-meet 2015: Universiteiten baden in het licht

 

Rondom het Weekend van de wetenschap (3 en 4 oktober 2015) organiseerden de universiteiten de jaarlijkse U-Meet met als doel het draagvlak voor het wetenschappelijk onderwijs en onderzoek te versterken.

 

In dit online magazine een impressie van de U-meets met het thema Licht die hebben plaatsgevonden bij de universiteiten.

 Avond van de Wetenschap & Maatschappij 

Na afloop van de Avond van de Wetenschap & Maatschappij in de Ridderzaal heeft minister Jet Bussemaker het online magazine onthult samen met Rector Magnificus en waarnemend voorzitter Karel Luyben van de TU Delft, Daan Roosegaarde en VSNU-voorzitter Karl Dittrich. De VSNU bedankt de Technische Universiteit Delft voor de coördinerende rol van de U-Meet dit jaar.

 

Foto: Frank van Driel 


Thema

Licht speelt een grote rol in allerlei facetten van ons leven: oorsprong van het leven, gezondheidszorg, communicatie en GPS, het heelal, optische instrumenten, cultureel erfgoed, kunst en cultuur en natuurlijk de natuur. 2015 is door de Unesco en door de Verenigde Naties uitgeroepen tot: International Year of Light 2015. Over de hele wereld worden activiteiten georganiseerd om het belang van licht voor ons dagelijks leven te benadrukken.

 

Reden voor een groot aantal universiteiten om hun jaarlijkse publieksdebat U-meet het thema ‘Licht’ mee te geven. Eind september en begin oktober vonden in vrijwel alle universiteitssteden zulke  ‘U-meets’ plaats. U-meet is een ontmoeting van maatschappelijke partijen, politiek en wetenschap. Belangstellend publiek is nadrukkelijk uitgenodigd om bij deze ontmoeting aanwezig te zijn en om deel te nemen aan het debat.


Op welke manier kan wetenschappelijk onderzoek een antwoord geven op maatschappelijke vraagstukken. Dat is het uitgangspunt van de U-meets. Elke universiteit vult het overkoepelende thema op eigen wijze in. Zo spitste de Rijksuniversiteit Groningen het onderwerp toe op de zon en ging de Universiteit Utrecht aan de slag met de thema’s Licht & Architectuur, Licht & Literatuur en Licht & Beeldende kunst. In vrijwel alle steden worden er korte presentaties gehouden, gevolgd door een debat. De U-meets dragen bij aan de toepassingen van de toekomst met licht. Onder andere Daan Roosegaarde, ambassadeur van de U-meets 2015 laat dit zien met zijn projecten en toepassingen met licht.

 

 


Twitter: @Umeetscience #UMeet

 


Terugblikken

U-meet 2015

U-meet 2014

U-meet 2013